Bezienswaardigheden in Zweden

Er zijn verschillende leuke bezienswaardigheden in de buurt van Skandi Camp welke zeker de moeite waard zijn te bezoeken!

 Döda Fallet

Door een catastrofale menselijke vergissing werd de machtige waterval Storforsen drooggelegd. Het Ragundameer verdween en een enorme vloedgolf vaagde boerderijen, watermolens en alles wat op haar pad kwam weg. Tot ieders verbazing is daarbij helemaal niemand omgekomen. Dit gebeurde allemaal binnen 4 uur tijd op een junidag in 1796 en was de schuld van de energieke en opstandige Magnus Huss. Deze koopman uit Sundsvall, die ook wel “Vildhussen” (Wilde Huss) genoemd werd, probeerde een houtvlotkanaal te bouwen langs de Storforsen, totdat zijn dammen doorbraken. De processen op het gebied van schadevergoedingen voor de door Vildhussen veroorzaakte tsunami gingen door tot in de jaren 70 van de vorige eeuw.

Sinds deze dramatische dag werd Storforsen omgedoopt tot de Döda Fallet (de dode waterval). Een waterval zonder water met wonderlijke door stromend water gevormde steenformaties. Rond de ‘waterval’ lopen wandelpaden en is een tentoonstelling. De omgeving kent veel hoogte verschillen.

Meer informatie

Barnens Trafikskola (kinder rijschool)

In het buitenmuseum Jämtli in Östersund kunnen kinderen hun ‘rijbewijs’ halen in replica’s van de oorspronkelijke trapauto’s. Al slippend langs de damesmodezaak, de bakker en de Shell-pomp is het mogelijk de in miniatuurformaat nagebouwde stad uit de jaren 50 te bekijken. Even stoppen bij de kiosk voor een broodje worst, een doosje snoepjes of een lekkere reep zijn daarbij mogelijkheden. Daarnaast zijn er meerdere leuke activiteiten voor kinderen te beleven.

Meer informatie

Tännforsen

De waterval Tännforsen in Jämtland, is de grootste waterval van Zweden en heeft een valhoogte van 38 meter. In de lente, wanneer de waterval het krachtigst is, valt er 740 m³ water per seconde naar beneden. De dreunende waterval met haar levenbrengende watersluiers zorgt voor een wilde, betoverende omgeving die inspirerend is voor mens en natuur.

In de winter bevriest het water en vormt opmerkelijke formaties en een ijsgrot achter de waterval die uitdaagt tot een bezoek. Als het donker wordt is de grot verlicht met lampen.

Meer informatie

Thailändska Paviljongen

Het magnifieke gebouw midden in het berkenbos, belegd met 24 karaats bladgoud en mozaïeken, ziet er zeer bijzonder uit. Het is zeker een omweg waard om dit bijzondere paviljoen met haar prachtige historische verhaal te bezichtigen.

In 1897 kwam de Thaise koning Chulalongkorn op uitnodiging van de Zweedse koning Oscar II naar Zweden. Chulalongkorn zou een kunst- en industrietentoonstelling in Stockholm bezoeken en maakte van de gelegenheid gebruik om een tocht naar Jämtland te maken om daar de houtzagerijen te bezichtigen. Toen de Thaise koning per paard en wagen in het dorp Utanede aankwam baarde dat veel opzien. Zo bijzonder dat men 100 jaar later besloot een herinnering aan dat bezoek op te richten, gefinancierd door inzamelingen en sponsoren in zowel Zweden als Thailand.

Het paviljoen is voorzien van een torenpaal en is de enige in zijn soort buiten Thailand. In het paviljoen bevindt zich een levensgroot bronzen beeld van koning Chulalongkorn. Ieder jaar wordt hier op 19 juli, ter ere van hem, een feest gevierd en in de zomermaanden zijn er optredens met Thaise dans- en muziekgroepen.

Meer informatie

Östersund voor de hele familie

Östersund heeft winkels en eetgelegenheden met lokale specialiteiten, geschikt om om een middagje gezellig te shoppen. In het openluchtmuseum Jamtli is het mogelijk de Samicultuur te leren kennen. Verder is op het eiland Frösö een dierentuin met exotische diersoorten en heeft Östersund het elandenpark ‘Moosegarden’. De eigenaar kan je leren papier te maken van elandenuitwerpselen.